اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری ازخسارت های سرمازدگی به محصولات کشاورزی

تبریز-قائم مقام معاونت بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی نسبت به اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از خسارت های احتمالی سرمازدگی توصیه هایی را برای باغداران ارائه کرد.

به گزارش خبرگزاری مهر، محسن قهرمان نژاد ظهر پنجشنبه در جمع خبرنگاران، افزود: بر اساس اطلاعیه ای که هواشناسی صادر کرده است یک سامانه قوی بارشی و برودتی وارد آذربایجان شرقی و تا چند روز آینده فعالیت این سامانه در استان ادامه خواهد داشت که امیدواریم خیر و برکات آن بیشتر از خسارات ناشی از سرمازدگی باشد.

وی با بیان اینکه پاییز و زمستان پارسال بارندگی کم بود و امیدواریم بارندگی های بهاری این خشکسالی و کمبود بارندگی ها را جبران کند، یادآور شد: کاهش دمای اعلام شده از طرف سازمان هواشناسی در اثر فعالیت این سامانه برای محصولات زراعی مانند گندم و جو و در باغات دانه دار مانند سیب مشکل خاصی ایجاد نمی کند، اما محلول پاشی می تواند از بروز سرمازدگی جلوگیری کرده و در بازیابی گیاه مؤثر باشد.

قهرمان نژاد ادامه داد: کشاورزانی که در حوزه زراعت فعالیت داشته و محصولات آنها گندم، جو و کلزا است و در پاییز از کود ازته استفاده نکرده اند ، می توانند در این بارش ها از کود ازته به صورت سرک استفاده کنند که البته توصیه می شود 80 درصد از کود ازته در پاییز مورد استفاده قرار بگیرد.

وی محلول پاشی را از راههای پیشگیری از سرمازدگی و جلوگیری از تنش های خشکی دانست و افزود: برای محلول پاشی می توان از کود کامل شامل ازت، فسفر، پتاس ، کودهای پتاسه و اسیدهای آمینه استفاده کنند و حتی در مناطقی که دچار تنش سرمایی شده است نیز این محلول پاشی می تواند تا حدی به بازیابی محصول کمک کند.

قهرمان نژاد با اشاره به اینکه سال گذشته سرمازدگی در شهرستان های هشترود و چاراویماق رخ داد و کشاورزانی که اقدام به محلول پاشی کرده بودند توانستند محصول خوبی برداشت کنند، اظهار کرد: سرمازدگی در مواقعی که بر اثر وارونگی دما یا اینورژن رخ می دهد قابل پیشگیری است و اما در مواقعی که توده هوای سرد به یک منطقه وارد می شود به علت گستردگی، همراه بودن با وزش باد و ماندگاری طولانی، نمی توان با آن مقابله کرد.

وی اقداماتی از قبیل روشن کردن آتش، استفاده از بخاری های باغی، آتش زدن کاه و کلش، کود دامی و چاهک معکوس را مؤثر در کاهش خسارت های احتمالی سرمازدگی عنوان کرد.

قهرمان نژاد گفت: درخت بادام در زمان شکوفه دهی و چغاله حساسیت بالایی نسبت به سرما دارد و حتی تحمل دمای منفی 25 درجه را نیز دارد، اما در بهار آستانه تحمل آن به سرما به منفی 1 تا منفی 3 درجه می رسد.

وی به باغداران محصول بادام توصیه کرد برای پیشگیری از خسارت های احتمالی اقدام به محلول پاشی اسیدهای آمینه یا جلبک های دریایی کنند، چون این اقدام نقش مهمی در بازیابی محصول برای سال آتی نیز خواهد داشت.

قهرمان نژاد با بیان اینکه استفاده از ارقام دیر گل یکی از راه های مؤثر برای جلوگیری از سرمازدگی در ابتدای ایجاد باغات است، گفت: در درختان گردو نیز با سرشاخه کاری ارقام جدید گلدهی درخت نسبت به ارقام بومی 20 روز دیرتر اتفاق می افتد که نقش قابل توجهی در جلوگیری از سرمازدگی دارد.

وی یادآور شد: سرشاخه کاری بیش از چهار سال است که در آذربایجان شرقی آغاز شده است و به باغدارانی که درختان گردوی آنها دچار سرمازدگی می شود، پیشنهاد می کنیم اقدام به سرشاخه کاری و پیوند با ارقام جدید کنند و نیازی به ایجاد دوباره باغات نیست و می توان روی درخت های موجود نیز سرشاخه کاری را انجام داد.

نظرات

captcha